QUI SOM
Som productors de nous Certificades en Ecològic i reconeguts per l’Associacio Terradinàmica com bons profesionals en la practica biodinàmica.
Per a nosaltres és fonamental trobar la nostra funció a la Natura, treballant amb el ritme de l’Univers del que formem part i d’acord amb els processos vitals de les plantes, per tant “el nostre valor” és EL MÈTODE que apliquem; trobem reconeixement extern i per tant, estem certificats per Europa en Producció Ecològica, i reconeguts per l’Associació Terradinàmica en producció agrícola biodinàmica.
FRANCISCO MONTAÑES TARIN
Nascut a Tortosa, ha desenvolupat la seva carrera professional majoritàriament en el sector de l’energia. Des de l’any 2000 a la seva finca “La Barberana” produeix i comercialitza nous; inicialment (1992) amb el sistema convencional; després durant 8 anys amb el sistema de “Producció Integrada” certificat pel CCPI; des de l’any 2010 amb el sistema de producció ecològica certificat pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i des de l’any 2011 incorpora el sistema de producció fonamentat en la aplicació dels coneixements del “Curs d’Agricultura Bidinàmica “ de Rudolf Steiner. Reconegut des del 2016 per l’Associació TerraDinàmica (Única Associació d’Agricultors Biodinàmics de Catalunya). Està innovant nous mètodes biodinàmics al conreu dels noguers, amb procediments biodinàmics per tal d’equilibrar la fertilitat del sòl, vivificar-lo i millorar la qualitat nutritiva i organolèptica de les nous.
LA FINCA
A la Finca la Barberana és on cuidem dels nostres noguers, ha esta la nostra nau per arribar al punt on ens trobem. Un terreny de 1,4 hectàrees amb noguers de més de 25 anys, que donen les nostres delicioses nous, de varietats: SERR, Hartley i Chandler. Nous la Barberana compta amb la certificació de producció ecològica del CCPAE (Número de productor i elaborador: CT/002373/PE) i el reconeixement com bon professional en agricultura biodinamica per l’Associació Terradinàmica.
EL NOGUER
És un arbre molt vigorós que tendeix a créixer cap amunt seguint l’òrbita que li reflecteix Júpiter, si no se’l dirigeix. Necessita molta aigua, i és molt propens a ésser atacat per bacteris i fongs, com ara la Bacteriosi, Necrosi Apical i l’Antracnosi, que afecten tant al fruit com a ell mateix, i poden entorpir el seu desenvolupament fins a arribar a matar-lo. És molt sensible a la falta d’aigua, radiació solar i a la humitat amb temperatura ambient elevada.

Francisco Montañés Tarin

Finca la Barberana
LES VARIETATS
Malgrat que la majoria de les varietats tenen les mateixes propietats alimentàries com a fruit, hi ha factors que les diferencien clarament com ara el color de la closca, la seva duresa, la grandària, el color de la pell del gra, la textura, el gust, i el rendiment de la nou. El principal factor alimentari que diferencia una nou d’una altra és la fertilitat i vivificació del sòl on s’ha conreat i així com el microclima de la finca. Les més varietats més conegudes són: Serr, Chandler, Franquete, Hartley, Chico, Amigo, Pedro, Tehama, Baldo, Carcagente, Escriva, etc.
LA FRUCTIFICACIÓ
El noguer, a diferència d’altres fruiters, disposa de flors masculines i femenines separades al mateix arbre; i és el pol·len de les flors masculines qui pol·linitza per mitjà del vent a les flors femenines, generant-se les nous quan són fecundades. En conseqüència no necessita les abelles per fructificar ja que el pol·len és de baixa densitat.
El problema rau en què el període on apareixen les flors no coincideix amb el temps, primer surten les flors masculines i després les femenines, per la qual cosa s’ha de disposar de diferents varietats (pol·linitzadores) on les flors masculines surtin al mateix temps que les femenines de l’altra varietat més primerenca per garantir la pol·linització productiva.
LA RECOLECCIÓ
Normalment per extensions superiors a 5 ha, la recol·lecció es fa mecanitzadament i contempla les fases de: vibració (perquè caiguin les nous), recollida de la nou (amb borrasses, o per aspiració o ventilació), pelat, rentat, primer triatge, blanquejat, assecat, calibrat, emmagatzematge; per posteriorment preparar-les amb unitats de venda: bossa, sac, palet, etc.
Nosaltres les recollim de forma manual, i per tant no es renten ni es blanquegen i l’assecament és un procés natural al Sol i l’aire. Les nostres nous, al no patir el procés de rentat i d’assecat per aire calent, mantenen tota la seva força vital, és a dir poden germinar i ens alimenten en vitalitat; cosa que no passa amb les nous assecades amb aire calent doncs a causa de l’alta temperatura d’aquest procés han perdut total la seva vitalitat i són estèrils. Aquest fet també té la seva importància nutricional per la nou, ja que no només ens alimentem de la part material.

Noguer (Finca la Barberana)

Nou Verda

Assecament de les Nous